Implementation of optimum resource allocation by fuzzy goal programming: The case of higher education system - Gunes, Mustafa; Umarusman, Nurullah (My University, 2003)
Çok amaçlı karar problemlerinin çözümü için kullanılan Amaç Programlama , enbüyükleme veya enküçükleme maksadı ile kullanılan diğer metodlar arasında daha kapsamlı ve büyük potansiyele sahiptir. Amaç programlamanın esas gayesi, hedeflerin optimizasyonu yerine, hedeflerden sapmaları enküçüklemektir. Charnels tarafından geliştirilen Amaç Programlama, farklı önem seviyelerine sahip birden çok amacın, minumum sapmalarla, aynı anda gerçekleşmesini hedeflemektedir. Bu enküçükleme tekniği, önceliklendirme ve ağırlıklandırma olmak üzere iki kategoride uygulanmaktadır. Bu çalışmada, Bulanık Amaç Programlama tekniği, bir fakültede çalışan personele dağıtılması düşünülen bilgisayar,yazıcı, tarayıcı gibi eğitim araçlarının, bütçe ve makine sayısı kısıtları dikkate alınarak, en iyi tahsisini belirlemek için kullanılmıştır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; İşletme