Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Çalışan Fizyoterapistlerde İş Doyumu ve İş Doyumunu Etkileyen Faktörlerin Değerlendirmesi - Dana, Kezban (Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 2017)
This study examined the job satisfaction and the factors that are affecting job satisfaction among physical therapists in Turkish Republic of Northern Cyprus. In total, 97 physical therapist are participated in the study and socio-demographic information for each of them has been noted prior to the study. The scales that have been used for the current study are Organizational Commitment Scale, Job Satisfaction Scale and Nordic musculoskeletal questionnaire. Results revealed that the overall job satisfaction level for physical therapists in Northern Cyprus is 62.5% which is above the average. On the other hand, age has been found to have a significant effect on job satisfaction (p<0.05). Gender and daily work hours did not have any significant effect on job satisfaction (p>0.05). When the job satisfaction has been tested in relation to marital status and tenure, a significant effect of marital status and tenure on job satisfaction have been found (p<0.05). It has been found that the number of patients have no significant influence on the success and progress in the job (p>0.05). It has been found a positive moderate relationship between job satisfaction and organizational commitment. Furthermore, according to the Nordic musculoskeletal questionnaire results, the physical therapists who have a hand pain had a significantly different job satisfaction results compared to ones who did not have hand pain (p<0.05). In light to the results, some suggestions have been proposed in the discussion section in order to enhance the job satisfaction of physical therapists and enhance the service quality eventually in Turkish Republic of Northern Cyprus.

ÖZ: Bu çalışma Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde çalışan f izyoterapistlerin iş doyumunu ve iş doyumunu etkileyen faktörleri değerlen dirmek amacı ile gerçekleştirildi. Çalışmaya 97 fizyoterapist alındı. Çalışmaya katılan tüm olguların sosyo-demografik bilgileri kaydedildi. Çalışma kapsamında fizyoterapistlerin İş Doyumu Ölçeği, Kurumsal Bağlılık Ölçeği ve Genişletilmiş Nordic Kas İskelet Sistemi Anketlerini doldurmaları istendi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti‘nde çalışan fizyoterapistlerin iş doyumu % 62,5 oranında çıktı. Yaş kriterinin iş doyumu üzerinde etkisi istatistiksel anlamlı bulundu (p<0,05). Cinsiyete göre iş doyumu karşılaştırılmasında istatistiksel olarak fark bulunmadı (p>0,05). Çalışmaya katılan fizyoterapistlerde medeni durumla iş doyumu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p<0,05). Çalışmaya katılanların meslekteki çalışma sürelerine göre iş doyumu karşılaştırılmasında anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Diğer alt ölçeklerde ve genel iş doyumu ölçeğinde alınan puanlar açısından meslekte çalışma sürelerine göre istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p<0,05). Çalışanların eğitim düzeylerine göre iş doyumuna bakıldığında maaş / ücret- iş doyumu ilişkisinde anlamlı fark bulundu (p<0,05). Diğer parametrelerde anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Çalışma pozisyonlarına göre iş doyumunda ise alt ölçeklerde ve genel iş doyumu puanlarında anlamlı fark bulunamadı (p>0,05). Günlük çalışma sürelerine göre de istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı (p>0,05). Günlük alınan hasta sayısı ile iş doyumu arasında anlamlı bir fark bulunmadı (p>0,05). Kurumsal bağlılık puanı ile iş doyumu puanı arasında pozitif yönde ve orta düzeyde bir ilişki bulundu. Nordic kas iskelet sistemi anket sonuçlarına göre el bileği /el ağrısı olan kişilerin genel iş doyumları, olmayanlara göre istatistiksel anlamlı düzeyde farklı bulundu (p<0,05) . Elde edilen sonuçlar ışığında; fizyoterapistlerin iş doyumunu artırmak suretiyle verilen hizmetin kalitesinin artmasını sağlamak ve bundan sonra iş doyumu konusu ile alakalı araştırma yapacak olan kişilere yol gösterecek öneriler sunuldu.
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, 2017. Tez Danışmanı: Prof. Dr. Mehtap Malkoç.
Keywords: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon; Fizyoterapist; İş Doyumu; Kurumsal Bağlılık; Kas İskelet Sistemi; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti; Physical therapist; job satisfaction; organizational commitment; musculoskeletal; Turkish Republic of Northern Cyprus