ETNİSİTE, ULUSÇULUK – SINIF DİYALEKTİĞİNDE MARX’I YENİDEN OKUMAK - Yücel, Seda Orbay (My University, 2022)
1848 kitle hareketlerinin yarattığı devrimci dalganın Kıta Avrupası’nda etkisini yitirmeye başlamasıyla birlikte İngiltere’ye sığınan Marx için ‘parlak, kutsal, lanetlenmiş, fakat yine de hayatı boyunca hiç şaşmamacısına, kaçak bir göçmen’ olarak geçireceği sürgün yılları da başlamış oldu. Marx’ın siyasi bir göçmen olarak geçirdiği hayatının bu evresi, ekonomi politiğin eleştirisine ilişkin parlak ve bir o kadar da kutsal olan düşünce tasarılarını kurguladığı bir döneme tekabül ettiği gibi, Batı dışı toplumlara dair artan ilgisiyle birlikte etnisite, ırk ve ulus olgularıyla bezenmiş yeni düşünce keşiflerine çıktığı bir süreci de içermiştir. Bu çalışma, Marx’ın yaşamının bu evresinde çıktığı düşünce yolculuklarına ait olan Elyazmaları, gazetecilik çalışmaları, mektupları, Enternasyonal için yazdığı örgüt manifestoları ve defterlerinin gizil sayfalarında kalmış notlarını ön plana çıkararak, ünlü düşünürün ihmal edilmiş ya da görmezden gelinmiş derinlikli kuramsal dünyasını keşfetmeyi amaçlamaktadır. Gayemiz, katı olan her şeyin buharlaşıp yok olduğu Marx’ın modern dünyasında, etnisite - ulus - sınıf diyalektiğini yeniden okumaktır.
Keywords: Etnisite; Sınıf; Marx; Ulusçuluk