Kemal Sunal Filmlerine ve Karakterlerine Bugünden Bakmak: Bir Nitel Analiz Örneği - Kalkandelen, Ferhat (Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 2022)
ÖZ: Bu tez Kemal Sunal filmlerinde yer alan karakterlerin, figürlerin ve filmlerin içerdiği mesajların günümüz gençleri tarafından nasıl algılandığını nitel bir çalışma ile ortaya koymaya çalışmaktadır. Bu amaç doğrultusunda kartopu örnekleme yöntemi kullanılarak 20 kişi ile görüşme gerçekleştirilmiştir. Yapılan görüşmeler içerik analizi kullanılarak değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeler sonucunda, ‘‘Kemal Sunal Filmlerine ve Karakterlerine Bugünden Bakmak’’ içeriğine yönelik 5 farklı tema oluşturulmuştur. Bu temalar; aile ortamına uygunluk, komik/eğlenceli unsurlar, eleştirel yapı, günümüz sorunları ile ilişkisellik, erişilebilirlik ve tanışıklık olarak sıralanabilir. Araştırma sonucunda Kemal Sunal filmlerinde kullanılan söylemlerin sert söylemler olmamasının filmlerin tüm aile fertlerinin beraber izleyebilecekleri filmler olmasının önünü açmasının ve yeni medyanın gençlerin Kemal Sunal’ı, filmlerini ve filmlerdeki kült karakterlerini tanımasında ve takip etmesinde önemli bir rol işlemesinin öne çıkan unsurlar olduğu söylenebilir.

This study tries to reveal how the characters, figures and messages in the films of Kemal Sunal are perceived by today's youth. For this purpose, with a qualitative study, 20 people were interviewed. The snowball sampling method used to reach interviewees. The content analyse used to analyse the interviews. As a result of the analysis, 5 different themes were created for the content of "Looking at Kemal Sunal's Films and Characters Today". These themes are; suitability for family environment, funny/fun elements, critical structure, relationality with today's problems, accessibility and familiarity. As a result of the research, it can be said the discourses used in Kemal Sunal films are not harsh ones and this enables or paves the way for the films to be watched by all family members together, and that the new media plays an important role in the young people's recognition of Kemal Sunal, his films and cult characters in the films.
İletişim ve Medya Çalışmaları - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, İletişim Fakültesi, 2022. Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Yetin Arslan.
Keywords: Türk Sineması; Sunal, Kemal Oyuncu 1944-2000--Filmleri--Inceleme; Sunal, Kemal Oyuncu 1944-2000--Filmografi; Sinema--Komedi--Mizah--Türkiye; Kemal Sunal, Z Kuşağı, Komedi Filmleri, Sinema