Kıbrıs Basınına Yansıyan Berlin Zirvesi Haberlerinin Eleştirel Söylem Analizi - Orbay, Sonay (Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 2021)
Turkish and Green Cypriots who has been sharing the same lands and culture on the Cyprus island for centuries started to carry on their livings separately following the operation made in 1974 which resulted the division of the island. The meetings and the negotiations that have been continuously made following the separation of the island in order to solve the Cyprus conflict which emerged by the rupture and the disagreements between two communities has not brought any results ever since. Therefore, concentrating on the Berlin Summit which was made on November 25, 2019; and the discourse and representative practices used in media, this study discusses how Turkish Cypriot and Greek Cypriot communities construct their own realities in their national newspapers and how both communities describe the Cyprus conflict within the context of Berlin Summit. In this study which concentrates on this problematic, critical discourse analysis of Teun Van Dijk is used for the analysis of the news released for Berlin Summit in Turkish Cypriot national press KIBRIS and Yenidüzen and Greek Cypriot national press Politis. The analysis process of the news released on the newspapers, are based on ideological devices and media economy politics theories. In the analysis process of the study, it is researched which discourses are used to depend the realities of the news that have been released in the national newspapers of the communities as well as the ideology that the visuals covers. The study finds out that the discourse and the photographs used in Yenidüzen and Politis embeds a peace and solution supporting ideology in terms of Berlin Summit. However, KIBRIS approached the Berlin Summit, thus Cyprus conflict, with an opposing ideology. Keywords: Press, Discourse, Representation, Reality, Berlin

ÖZ: Kıbrıs adası üzerinde yüzyıllardır aynı toprakları ve kültürü paylaşan Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum toplumları, adanın 1974’te gerçekleşen harekat ile tamamen bölünmesiyle yaşamlarını ayrı biçimde sürdürmeye başlamıştır. İki toplum arasındaki kırılmalar ve çatışmalar sonucunda ortaya çıkan ve Kıbrıs sorunu olarak adlandırılan bu sürecin bir çözüme ulaşması için adanın resmen bölünmesinden bu yana gerçekleştirilen görüşmeler ve müzakereler ise günümüze dek bir sonuç getirmemiştir. Dolayısıyla bu çalışma, Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacıyla 25 Kasım 2019’da gerçekleştirilen Berlin zirvesi ile medyada kullanılan söylem ve temsil pratikleri üzerine yoğunlaşarak, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum toplumlarının kendi gerçekliklerini kendi ulusal gazetelerinde nasıl inşa ettikleri ve Berlin zirvesi bağlamında Kıbrıs sorununu nasıl tanımladıkları konusunu ele almaktadır. Bu sorunsalı ele alan bu çalışmada, Teun Van Dijk’ın eleştirel söylem analizi kullanılarak Kıbrıs Türk ulusal gazetelerinden Kıbrıs ve Yenidüzen ile Kıbrıs Rum ulusal gazetesi Politis’te Berlin zirvesine ilişkin yayımlanan haberler analiz edilmiştir. Gazetelerdeki haberlerin analiz sürecinde devletin ideolojik aygıtları ve medyanın ekonomi politiği kuramları baz alınmıştır. Çalışmanın analiz sürecinde, toplumların kendi ulusal gazetelerinde yayımladıkları haberlerin gerçekliklerini hangi söylemlere dayandırarak kurguladıkları ve haberlerde kullanılan gösellerin nasıl bir ideoloji barındırdığı sorularına cevap aranmaya çalışılmıştır. Çalışmanın sonucunda, Yenidüzen ve Politis gazetesinin haberlerde kullandığu söylem ve fotoğraflar bakımından Berlin zirvesiyle ilişkili olarak Kıbrıs sorunu konusunda barış ve çözümü destekler nitelikte bir ideoloji benimsediği ortaya çıkmıştır. Buna karşın Kıbrıs gazetesinin ise Berlin zirvesi ve dolayısıyla Kıbrıs sorununa ilişkin barış ve çözümün karşısında yer alan bir ideoloji benimsemekte olduğu anlaşılmıştır. Anahtar Kelimeler: Basın, Söylem, Temsil, Gerçeklik, Berlin
İletişim ve Medya Çalışmaları - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, İletişim Fakültesi, 2021. Tez Danışmanı: Doç. Dr. Tutku Akter Gökaşan.
Keywords: Kıbrıs Sorunu--Kıbrıs Problemi--Barış Görüşmeleri--Berlin Zirvesi, 2019--Basın--Yazılı ve Görsel Basın--Kıbrıs (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 1983-); Kıbrıs Basını--Haberler--Eleştirel Söylem; Basın; Söylem; Temsil; Gerçeklik; Berlin