Osma Şahin'in Eserlerinde Biçem - Çınar, Dilan (Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 2021)
ÖZ:Dil, insanın fizikî, ruhsal ve düşünce yapısıyla ilişkilidir. Bununla beraber iletişim kaynağının temelinde dil vardır. Dilbilim, dili inceleyen bir bilim dalı olarak gelişerek alt dallarını oluşturmuştur. Bunlardan biri biçembilimdir. Biçembilim, metin ya da söylem alanlarında dilbilim yöntemlerinin uygulanmasıyla ortaya çıkan bilim dalıdır. Bu çalışmamızda Osman Şahin’in eserlerinde biçem konusu işlenmiştir. Eserlerinden “Başaklar Gece Doğar” ve “Eşkıya Kuza” adlı roman türündeki iki ayrı eseri incelenmiştir. Dilbilimin bir alt dalı olan biçembilim ve biçem yönünden incelenen eserlerde, yazarın biçemi, yazarını biçemini oluşturan öğeler, yazarın özgün söyleyişleri ve yazarın biçeminin Türkçenin sözvarlığına katkısı göz önünde bulundurulmaya çalışılmıştır. Birinci bölümde Osman Şahin’in yaşamöyküsü, sanatçı kişiliği, eserleri ve incelenen eserlerinin Türk edebiyatına dilbilim ve biçembilim açısından katkıları ele alınmıştır. Bununla beraber dil, dilbilim, biçembilim ve biçeme dair tanım, açıklama ve eserlerinden taranılan örnekler yer almaktadır. Osman Şahin’in özgün söyleyişlerinin, eserlerinde örneklerine rastladığımız halk ağzından derlemeler de biçembilim açısından incelenmiş ve sözvarlığına katkısına değinilmiştir. İkinci bölümde, Osman Şahin’in biçemini öne çıkaran örnekler bulunmaktadır. İnceleme: Osman Şahin’in Biçemini Yansıtan Öğeler, Dilin Sözvarlığını Oluşturan Öğeler, Yazarın Sanatsal Anlatılarla Kurduğu Biçemi, Yazarın Biçemini Oluşturan Diğer Öğeler şeklindeki bölümlerden oluşmaktadır. Bu bölümlerde incelenen öğelerden derlenen örneklerin yazarın biçemini yansıtacak şekilde olmasına dikkat iv edilmiş, Türkçenin sözvarlığına ve Türk Edebiyatına katkısı olacağını düşündüğümüz örneklere yer verilmiştir. Üçüncü bölüm ise, Osman Şahin’in biçemini yansıtan, sözvarlığını oluşturan temel öğelerden ve bu öğelere ilişkin incelediğimiz eserlerden yola çıkarak vardığımız sonuçları ve kaynakçayı içermektedir. Yaptığımız biçembilim çalışmasının amacı, Osman Şahin’in eserlerinin, biçembilime ve Türkçenin söz varlığına katkılarını belirlemek, yazarın özgün söyleyişlerine ışık tutmaktır. Anahtar Kelimeler: Osman Şahin, Biçem, Biçembilim, Başaklar Gece Doğar, Eşkıya Kuza, Sözvarlığı.

Language is related to the physical, spiritual and mentality of human beings. However, language is the basis of the source of communication. Linguistics has developed as a branch of science that studies language and has formed its sub branches. One of them is stylistics. Stylistics is the science that emerges through the application of linguistic methods in text or discourse. In this study, the subject of style is discussed in Osman Şahin's works. Two of his works, "Basaklar Gece Dogar" and "Eskıya Kuza", were examined. In the works examined in terms of stylistics and style, which is a sub-branch of linguistics, the author's style, the elements that form the author's style, the author's original discourse and the contribution of the author's style to the Turkish vocabulary are tried to be considered. In the first part, the biography of Osman Şahin, his artistic personality, his works and the contributions of his studied works to Turkish literature in terms of linguistics and stylistics are discussed. In addition, there are definitions, explanations and examples scanned from his works on language, linguistics, stylistics and style. The collections of Osman Sahin's original discourses, examples of which we have come across in his works, were also examined in terms of stylistics and his contribution to his vocabulary was mentioned. In the second part, there are examples highlighting Osman Sahin's style. Examination: It consists of sections Reflecting the Style of Osman Sahin, Elements Constituting the Vocabulary of Language, The Author's Style with Artistic Narratives, and Other Elements Constituting the Author's Style. In these chapters, attention has been paid to ensure that the examples compiled from the examined items reflect the vi style of the author, and examples that we think will contribute to the vocabulary of Turkish and Turkish Literature are included. The third part, on the other hand, includes the conclusions and bibliography we have reached based on the basic elements that reflect the style of Osman Sahin, constitute his vocabulary and the works we have examined about these elements. The aim of our stylistics study is to determine the contributions of Osman Şahin's works to morphology and Turkish vocabulary, and to shed light on the author's original discourse. Keywords: Osman Şahin, Style, Stylistics, Basaklar Gece Dogar, Eskıya Kuza, Vocabulary.
Türk Dili ve Edebiyatı - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Fen ve Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, 2021. Tez Danışmanı: Yard. Doç. Dr. Gülseren Tor.
Keywords: Thesis Tez; Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü; Türk Edebiyatı-Roman-İnceleme; Osman Şahin; Biçem; Biçembilim; Başaklar Gece Doğar; Eşkıya Kuza; Sözvarlığı