Öğrenci Merkezli Öğretim - Özer, Bekir (Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi, 2008)
Öğrenci merkezli öğretim, değişik adlarla gelişmiş ülkelerde özellikle son otuz yıldan bu yana üzerinde yoğun olarak durulan, araştırmalar yapılan, okullarda uygulanan, yaygınlaştırılmaya çalışılan bir öğretme-öğrenme yaklaşımıdır. Türkiye’de de öğrenci merkezli öğretim 2000’li yılların başından bu yana programlara, okullara sokumlaya çalışılıyor. Ancak bunda başarı elde edilmesi, özellikle okullan eğtiim programlarını hazırlayan program geliştirme kurullarından programların uygulanması ile görevli yöneticilere ve öğretmenlere dek bütün eğitimcilerin karaklılıkla bu yaklaşım doğrultusunda etkinliklte bulunmasıyla olanaklıdır. Bu eğitimciler içerisinde okulda ve sınıfta uygulayıcı olan öğretmenlerin işlevi kuşkusuz oldukça önemlidir. Öğrenci merkezli öğretimi benimseyip uygulamanın temelini de; bu yaklaşımı, bilimsel dayanakları, anlamı, özellikleri, uygulama süreci ve değerlendirmesi ile öğrenmek oluşturur. Bu ünitede uygulayıcılara öğrenci merkezli öğretimle ilgili temel bilgilerin sunulması amaçlanmıştır.
Keywords: öğrenci merkezli öğretim; öğrencinin öğrenmedeki etkinliği; öz yönetimli öğrenme; gerçekçi öğrenme etkinliği; bilgiyi yapılandırma; iş birlikli öğrenme; performans değerlendirme; ürün dosyası değerlendirmesi