Gezgin tasarsız ağ yönlendirme protokollerinde enerji tüketim değerlendirilmesi - Korkuter, Belma; Ulusoy, Ali Hakan; Rizaner, Ahmet (My University, 2017)
Hızla gelişen kablosuz ağ teknolojisi, günümüzde de akademik anlamda ilgi odağı konular arasında olmayadevam etmektedir. Gezgin tasarsız ağlar (MANETs) gezgin düğümlerden oluşur. Bu düğümlerden verilerinen uygun yolu kullanarak iletilmesi mevcut ağ için önem arz eder. Bu çalışmada, en yaygın yönlendirmeprotokollerinden olan AODV, DSR, OLSR ve DSDV protokolleri farklı senaryolar kullanılarak, NS-2benzetim ortamında değerlendirilmiştir. Bilindiği gibi, bir kablosuz ağın ömrü içinde barındırdığıdüğümlerin batarya limitleriyle orantılıdır. Bu sebeple gezgin tasarsız ağlar için seçilen yönlendirmeprotokolü, ağın ömrü adına oldukça önemlidir. Bu çalışmada, yukarıda bahsi geçen yönlendirmeprotokollerinin enerji tüketimleri farklı koşullar altında analiz edilmiş ve başta DSDV olmak üzere tabloyadayalı yönlendirme protokollerinin farklı senaryolarda enerji konusunda en iyi performansa sahip olduklarısonucuna varılmıştır.
Keywords: Mühendislik; Elektrik ve Elektronik; Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği