Helal Destinasyon Bağlılığı: Azerbaycan Turizmi Üzerine Ampirik bir Değerlendirme - Sharifova, Rahima (Eastern Mediterranean University - Doğu Akdeniz Üniversitesi, 2019)
ÖZ:Modern çağımızda seyahat etmek bir ihtiyaç haline gelmiştir. Sosyal bir güç olarak kabul edilen turizm önemli gereksinimdir. Turizm pazarında son yıllarda büyük değişikler sağlayan helal turizm dünyada artık aranan bir turizm çeşidi olmuştur. Müslümanların yaşam tarzını belirleyen, İslam dini aynı zamanda seyahat faaliyetlerine de büyük oranda etki etmiştir. Bu çalışma, helal turizm pazarında faaliyet gösteren ve faaliyet göstermek isteyen işletmelere ne yapması gerektiği yönünde yol göstermek amacıyla yapılmıştır. Tez çalışması, helal turizmin Azerbaycan’da, Dünya’da önemi araştırılmış gereken bilgiler bu çalışmaya aktarılmıştır. Azerbaycan’da ilk kez yapılan bu çalışma, helal algılanan değerin helal güven üzerindeki pozitif etkisini ölçmek ve helal müşteri sadakatının oluşup oluşmadığını test etmektir. Bu araştırmada Azerbaycan Bakü’deki helal turizm pazarından helal tur paketleri satın alan Ortadoğu’lu Müslüman turistler incelenmiştir. Azerbaycan Bakü’ye seyahat eden Ortadoğu’lu Müslüman turistlerden 724 veri anket yöntemi ile toplanmıştır. Anahtar Kelimeler: Helal turizm, Dünya’da Turizm, Azerbaycan’ da turizm, Azerbaycan’da helal turizm, Ortadoğu’da turizm.

Traveling in the modern era has become a necessity. Tourism, which is accepted as a social power, is an important requirement. Halal tourism, which has made great changes in the tourism market in recent years, has become a sought-after tourism type in the world. Islam, which determines the lifestyle of Muslims, has also greatly influenced travel activities. This study was conducted to guide the businesses operating in the halal tourism market and what they would like to do. This study The importance of halal tourism in Azerbaijan in the international tourism market. İn this study, foreign Muslim tourists who bought halal tour packages from halal tourism market in Baku Azerbaijan were examined. The data were collected from 724 respondents of foreign Muslim tourists traveling to Baku, Azerbaijan. Keywords: Halal tourism, Tourism in The World, Tourism in Azerbaijan, Halal tourism in Azerbaijan, Tourism in the Middle East.
Turizm İşletmeciliği - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Turizm Fakültesi, 2019. Tez Danışmanı: Prof. Dr. Hüseyin Araslı
Keywords: Turizm-Helal Destinasyon-Azerbaycan; Helal turizm; Dünya’da Turizm; Azerbaycan’ da turizm; Azerbaycan’da helal turizm; Ortadoğu’da turizm; Helal Yiyecekler; helal Gıdalar; Turizm