KKTC’de Özel Sağlık Kuruluşunda Sağlık Çalışanlarının Hasta ve Hasta Yakınları Tarafından Karşılaştığı Psikolojik Şiddet ve Duygusal Tükenmişlik - Kara, Ceren (Doğu Akdeniz Üniversitesi, 2021)
ÖZ:Araştırma, KKTC’de özel sağlık kuruluşunda çalışan sağlık personelinin karşılaştığı şiddet ve tükenmişlik düzeyini ölçmek, şiddetin önlenebilmesi ve tükenmişliğin azaltılmasına yönelik tedbirler konusunda öneriler yapmak amacı ile yapılmıştır. Bu çalışmada çıkarılan sonuçlarla değerlendirmeler yapılması, önerilerde bulunulması ve ortaya çıkacak şiddet olaylarının en aza indirgenmesi ve önlenmesi hedeflenmiştir. Araştırmada 122 sağlık çalışanına anket uygulanmıştır. Araştırma verilerinin toplanması için sağlık çalışanlarına 8 demografik, 13 şiddet, 21 tükenmişlik düzeyi ve 8 adet örgütsel destek düzeyi sorusu hazırlanmıştır. Sağlık çalışanlarının yaş, medeni durum, eğitim durumu ve yıl süresinin, tükenmişlik düzeyinin alt boyutunda yer alan duygusal ve fiziksel tükenmişlikle aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülürken, cinsiyet ve kurumdaki görevinde tükenmişliğin alt boyutlarından olan fiziksel tükenmişlikle aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olmadığı tespit edilmiştir. Sağlık çalışanlarının yaş ve kurumdaki görevlerinin şiddet düzeyi ile aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülürken, cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olmadığı tespit edilmiştir. Dolayısıyla sağlık çalışanlarında farklı boyut ve düzeylerde şiddet ve tükenmiştik durumu mevcuttur. Bu durumu önlemek adına sağlık çalışanlarının kurum adına ne kadar önemli kişiler olduğu vurgulanmalı ve toplumsal statülerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Anahtar Kelimeler: Sağlık Çalışanları, Tükenmişlik Düzeyi, Şiddet.

The aim of the study is to measure the workplace violence faced by healthcare employees working in the private hospitals in the Turkish Republic of Northern Cyprus (TRNC) and assess their level of burnout. The findings of the study, discussion and recommendations can help to minimize and prevent the possible workplace violence in the healthcare sector. The study collected data from 122 healthcare employees through a survey instrument. The survey included 8 items to collect demographic information about the participants, 13 workplace violence measure items, 21 burnout measure items, and 8 perceived organizational support measure items. We found that age, marital status, education level and length of employment were related to emotional exhaustion and physical exhaustion as sub dimensions of burnout. However, gender and occupational group did not have a relationship with physical exhaustion. Age and occupational group of healthcare employees is related to the violence they were faced with however gender, marital status and education was not related to the experienced violence. Healthcare employees face violence and burnout at varying levels. Prevention of this problem can be possible if healthcare institutions emphasize the critical role that these employees have. The public awareness about the critical service that healthcare employees provide also needs to increase. Keywords: Health Workers, Burnout Level, Violence.
İşletme Yönetimi - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, İşletme ve Ekonomi Fakültesi, İşletme Bölümü, 2021. Tez Danışmanı: Prof. Dr. Cem Tanova.
Keywords: İşletme Yönetimi; Servis Kalitesi-Hastaneler-Sağlık Sektörü-Sağlık SistemizKıbrıs (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 1983-); Sağlık Çalışanları-Doktorlar-Hemşireler-Psikilojik Şidde; Sağlık Çalışanları; Tükenmişlik Düzeyi; Şiddet