Bekir Büyükarkın’ın Romanlarında Milli Mücadele - Şireci, Şenay (Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 2013)
In this work, the two novels of Bekir Büyükarkın, Gece Yarısı (ĠĢgâl altında Ġstanbul) and, Bozkırda Sabah are studied in terms of National Struggle‟s reflections on the imaginary world. In the first part of the study, the life, style and works of Bekir Büyükarkın are examined. In the second part, the novels in Turkish literature discussing about National Struggle are studied. While in the third part the plot is analyzed, in the fourth part the characters, the minorities as well as occupying powers are examined. In the fifth and sixth parts , the time and space are studied in detail. In the seventh part, the style and language features are tried to be identified. In the last chapter, the results of how National Struggle reflected on the novels of Bekir Büyükarkın are given. Keyword: Bekir Büyükarkın, novel, National Struggle, Gece Yarısı (İşgâl Altında İstanbul), Bozkırda Sabah.

ÖZ: Bu çalıĢmada, Bekir Büyükarkın‟ın Gece Yarısı (İstanbul İşgal altında), Bozkırda Sabah adlı iki romanı Millî Mücadelenin kurmaca dünyasına yansıması açısından incelenmiĢtir. ÇalıĢmanın ilk bölümünde Bekir Büyükarkın‟ın hayatı, sanatı ve eserleri üzerinde durulmuĢtur. Ġkinci bölümde genel olarak Türk Edebiyatında Millî Mücadele konusunu iĢleyen romanlara değinilmiĢtir. Üçüncü bölümde olay örgüsü iĢlenmiĢtir. Dördüncü bölümde kiĢiler, azınlıklar ve iĢgal gücleri incelenmiĢtir. BeĢinci ve altıncı bölümde de zaman ve mekân kapsamlı Ģekilde incelemeye alınmıĢtır. Yedinci bölüm üslûp ve dil özelliklerini tesbit etmeye yöneliktir. Sonuç bölümünde Bekir Büyükarkın‟ın romanlarına Millî Mücadelenin nasıl yansıdığına dair ulaĢılan sonuçlar ortaya konmuĢtur. Anahtar Kelimeler: Bekir Büyükarkın, roman, Milli Mücadele, Gece Yarısı (İşgâl altında İstanbul ), Bozkırda Sabah
Türk Dili ve Edebiyatı Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Fen ve Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, 2013. Tez Danışmanı: Doç. Dr. Adnan Akgün.
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı; Turkiye - Tarih - Milli Mücadele - Roman; Bekir Büyükarkın; Milli Mücadele; Gece Yarısı (İşgâl altında İstanbul ); Bozkırda Sabah