Tevfik Fikret’in Gençlik Dönemi Aşk şiirleri - Aydın, Elif (Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 2010)
ÖZ: Tezimin konusu Tevfik Fikret’in 1886-1896 arasında yazdığı gençlik dönemi aşk şiirleridir. Tevfik Fikret iyi bir aşk şairi olmakla birlikte onun aşk şiirleri yeteri kadar incelenmemiştir. Bu yüzden, biz de bu konuyu ele almayı tercih ettik. Tevfik Fikret, Gençlik döneminde 65 aşk şiiri yazmıştır. Tezimizde aşk şiirlerini muhteva, şekil, üslûp açılarından incelemeye çalıştık. Muhteva açısından bu şiirler Divan edebiyatındaki aşk şiirlerine benzerlik göstermektedir. Ancak bazı şiirler farklı ve yenidir. Şekil bakımından Tevfik Fikret, sone, terza rima ve başkaları gibi daha çok yeni şekilleri tercih etmiştir. Eski nazım şekilleriyle yazdığı şiirlerin sayısı 15’tir. Üslûp bakımından ise, aşk şiirlerinde daha çok Divan şiirinin üslûbunun esas alındığı gözlenmektedir. Şair, gerek sevilen kadın ve seven erkek imajını çizerken daha çok eski Türk Şiirinin imaj ve sembollerini kullanmıştır. …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ABSTRACT: Our master topics is love poems in youth period of Tevfik Fikret, which he has written between 1886- 1896. He is agood poet of love, but his love poems has not been studied satisfactory. So we have prefer to study this subject. Ġn his youth period Tevfik Fikret wrote 65 love poems. In our thesis love poems have been studied in points of content, from and style. In point of content this poemsis like to love poems of Classical Period or Divan Literature. But some poems stil is diffirent an modern. In point of from Tevfik Fikret has been preferred new forms: Sonnet, terza rima and some new forms. Number of poems in old forms is 15. In point of style he is depend on old style of Classical poetry and has used old metaphore and symbols as he depicted images of darling man and woman.
Türk Dili ve Edebiyatı Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (M.A.)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Fen ve Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, 2010. Tez Danışmanı: Prof. Dr. Ömer Faruk Huyugüzel.
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı; Türk Edebiyatı - Şiir - Tevfik Fikret - İnceleme