Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesine Başvuran Tip 2 Diyabetli Bireylerde Diyabetik Ayak Riskinin Değerlendirilmesi - Bozyel, Dilek (Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 2018)
This study was conducted in order to examine the diabetic foot risk in individuals with Type 2 diabetes referred to Dr.Burhan Nalbantoğlu State Hospital of the TRNC in Nicosia. Between January 2017 and June 2017, Nicosia 153 volunteers were admitted to Burhan Nalbantoğlu State Hospital. Sociodemographic and glycemic control information of the subjects were recorded. Foot deformity evaluation, range of motion of the ankle, pulses, loss of sensation and presence of ulcers were evaluated. Monofilament and diapasone were used for protective sensory evaluation. Foot care habits and proper use of shoes were evaluated. Pain assessment questionnaire and diabetic foot risk category were conducted. According to the results, 45,7% of the participants had low, 49% increased and 5,2% had high diabetic foot risk. The risk of neuropathic injury was significantly higher in individuals with diabetic foot risk (p <0.05). There were no significant differences in terms of age, gender, marital status, educational status, body mass index, comorbidity status, duration of diabetes, HbA1c and fasting blood glucose among individuals in different diabetic foot risk groups (p> 0.05). The fact that more than 50% of the diabetic individuals who participated in our study increased and had a high risk of ulcers reveals the severity of the situation. In order to prevent foot ulcers as an important complication in these adancing years of type 2 diabetes, follow-up of individuals and protective approaches in risky groups should be applied. Keywords: Type 2 diabetus mellitus, diabetic foot, risk factors, foot deformities

ÖZ: Bu çalışma KKTC’nin Lefkoşa Dr.Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne başvuran tip 2 diyabetli bireylerde diyabetik ayak riskinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirildi. Çalışmaya Ocak 2017/ Haziran 2017 tarihleri arasında Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesine başvuran ve gönüllü olan 153 kişi alındı. Bireylerin sosyodemografik ve glisemik kontrol bilgileri kaydedildi. Ayak deformite değerlendirmesi, ayak bileği eklem hareket açıklığı, nabızlar, duyu kaybı ve ülser varlığı değerlendirildi. Koruyucu duyu değerlendirilmesi için monofilament ve diyapazon kullanıldı. Ayak bakım alışkanlıkları ve uygun ayakkabı kullanımı değerlendirildi. Ağrı tanı anketi ve diyabetik ayak risk kategorisi değerlendirmesi yapıldı. Sonuçlara göre katılımcıların %45.7‘si düşük, %49‘u artmış ve %5.2’si ise yüksek diyabetik ayak riskine sahip bulundu. Diyabetik ayak riskine sahip bireylerin nöropatik ağrı riskleri de anlamlı olarak yüksek bulundu (p<0.05). Farklı diyabetik ayak risk gruplarındaki bireyler arasında yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, beden kütle indeksi, komorbidite durumu, diyabet süresi, HbA1c, açlık kan şekeri açısından fark yoktu (p>0.05). Çalışmamıza katılan diyabetik bireylerin %50’den fazlasının artmış ve yüksek ülser riski taşıması durumun ciddiyetini ortaya koymaktadır. Tip 2 diyabetin ilerleyen yıllarında önemli bir komplikasyon olarak karşımıza çıkan ayak ülserlerinin önlenmesi için bireylerin takibi ve riskli gruplarda koruyucu yaklaşımların uygulanması gerekmektedir. Anahtar Kelimeler: Tip 2 diyabetus mellitus, diyabetik ayak, risk faktörleri, ayak deformite
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, 2018. Tez Danışmanı: Yard. Doç. Dr. Yasin Yurt
Keywords: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon; Diyabet Hastaları--Kıbrıs (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 1983-); Tip 2 diyabetus mellitus; diyabetik ayak; risk faktörleri; ayak deformite; Type 2 diabetus mellitus; diabetic foot; risk factors; foot deformities; Diabetes mellitus