Gebelikte ve Doğumda COVID-19 Yönetimi Nasıl Olmalıdır? - Abiç, Arzu; Aksoy, Ahu; Yılmaz, Duygu Vefikuluçay (My University, 2021)
Dünya Sağlık Örgütü; 30 Ocak 2020’de ortaya çıkan şiddetli akut solunum yolu sendromu koronavirüsü iki’nin (SARS-CoV-2) neden olduğu bir solunum yolu hastalığı olan COVID-19’un dünya \rçapında meydana gelen en büyük halk sağlığı acil durumlarından biri olduğunu bildirmiştir. \rYüksek bulaşıcı özelliğe sahip olması nedeniyle bu virüs, 9 Nisan 2020’ye kadar beş kıtaya \ryayılmış ve bu nedenle yaklaşık 2.936.916 kişinin ölümüne neden olmuştur. Dünyada giderek \ryaygınlaşan virüsün gebe kadınlar arasında görülme oranı da artmaktadır. Gebelik dönemi \rfizyolojik yapısı itibariyle kadınların viral enfeksiyonlara karşı savunmasını azaltmakta ve bağışıklık sistemini baskılamaktadır. Gebelerin bu süreçte influenza gibi diğer solunum yolu enfeksiyonlarında artmış morbidite ve mortalite riskine sahip oldukları bilinmektedir. Dolayısıyla \rbu derlemede; gebelikte ve doğumda COVID-19 yönetiminin ulusal ve uluslararası kuruluşların \ryayınladığı kılavuzlar ve ilgili literatür doğrultusunda tartışılması amaçlanmıştır.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Hemşirelik