Hemşirelik Öğrencilerinin Psikolojik Dayanıklılığı ile COVID-19 Korkusu Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Tanımlayıcı Çalışma - Arifoğlu, Berna; Canatan, Sinem Dağ (My University, 2024)
Amaç: Bu araştırma, bir üniversitede öğrenim gören hemşirelik öğ- rencilerinin psikolojik dayanıklılıklarıyla koronavirüs hastalığı-2019 [coro- navirus disease-2019 (COVID-19)] korkusu aras ındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntemler: Tanımlayıcı türdeki bu araştırma, 317 kişinin katılımıyla Kıbrıs’ın kuzeyinde yer alan bir üniversitede Şubat- Mart 2022 yılında yüz yüze ortamda gerçekle ştirilmiştir. Verilerin toplan- ması, kişisel bilgi formu, COVID-19 Fobisi Ölçe ği [COVID-19 Phobia Scale (C19P-S)] ve Yeti şkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği ile ya- pıldı. Verilerin analizinde yüzdelik, ortalama, standart sapma ve Pearson korelasyon analizi yap ılmıştır. Araştırmanın uygulanması öncesinde etik kurul izni katılımcıların yazılı bilgilendirilmiş onamı ve kullanılan ölçekler için izinleri e-mail yoluyla alınmıştır. Bulgular: Çalışmada hemşirelik öğ- rencilerinin %30’unun COVID-19 tanısı aldığı, %47’sinin karantinada kal- dığı, %48’inin ailesinde COVID-19 oldu ğu ve COVID-19 fobisinin orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin %32,8’inin pandemi sürecinde zorlanmasına rağmen büyük oranının (%88) psikolojik destek almadığı be- lirlenmiştir. Öğrencilerin psikolojik dayanıklık yapısal stil alt ölçeği puanı ile C19P-S psikolojik alt ölçeği puanı arasında pozitif yönde zayıf bir ilişki (r=0,113; p<0,05), yetişkinler için Psikolojik Dayanıklık Ölçeği aile uyumu alt ölçeği ile C19P-S psikolojik alt ölçe ği arasında pozitif yönde zay ıf bir ilişki (r=0,116; p<0,05) bulunmu ştur. Öğrencilerin Psikolojik Dayan ıklık Ölçeği kendilik algısı alt ölçeği puanı ile C19P-S somatik alt ölçe ği puanı arasında negatif yönde zayıf ilişki (r=-0,114; p<0,05) bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışmada, hemşirelik öğrencilerinin psikolojik dayan ıklılıklarının iyi düzeyde olduğu ve COVID-19 korkular ının orta düzeyde oldu ğu belirlen- miş, öğrencilerin psikolojik dayan ıklılığıyla COVID-19 korkusu aras ında zayıf negatif ilişki tespit edilmiştir. Bu konuda yapılacak araştırmaların daha büyük örneklemlerde ve farklı bölümlerde eğitim gören öğrencilerle yapı- larak karşılaştırılması önerilir.
Keywords: COVID-19; korku; psikolojik dayanıklık