Kronik Bel Ağrılı Hastalarda Proprioseptif Nöromüsküler Fasilitasyon ve Pilates Egzersizlerinin Ağrı, Vücut İmajı, Korku Kaçınma Davranışları, Kor Stabilite, Yeti Yitimi ve Denge Fonksiyonları Üzerine Olan Etkilerinin Karşılaştırılması - Ulusoy, Meltem (Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 2020)
The purpose of this study, is to investigate the effects and comparison between PNF and pilates exercises according to pain, body image, fear and avoidance behaviours, endurace, core stability, disability and balance functions on patients who have chronic low back pain. İn this study, ages between 30-65, totally 60 patients who had chronic low back pain were included, due to the ‘Visiual Analogue Scale’ according to the pain intensity 3 and above (≥3). Using randomised techniques and also the ‘Random Numbers Table’, patients were divided into groups as PNF exercise group (n=30) and Pilates exercise group (n=30). PNF exercise were applied to the PNF exercise group, 5 sessions a week, 20 sessions a month for only 30 minuets. Also Pilates exercises were applied to the Pilates exercise group, 5 sessions a week, 20 sessions a month for only 30 minuets. Sociodemographic İnformation Form, Body Perception Scale, Fear Avoidance Beliefs Survey, Unilateral Bridge Endurance Test, Trunk Stabilisation Test, Oswestry Disability Index, Fullerton Advanced Balance Scales were used on patients who accepted to contribute to this study before and after treatment. At the end of the study, patients -after treatment in the Pilates Exercise Group were analyzed having a decrease in the pain and fear-avoidance behaviours and an increase on the body image, core stability, disability and balance functions. Also patients -after treatment in the PNF Exercise Group were analyzed having a decrease in the pain and fear-avoidance behaviours and an increase on the body image, core stability, disability and balance functions. According to these results using the ‘Trunk Stabilisation Test’-(Right leg) and the body image tests, no significant increase was found. Patients of PNF and Pilates exercise groups treatment activities were being compared and only one parameter was found different between two groups. As a result, we have seen that pilates exercises applied on patients who have chronic low back pain, have increased the effects of core stabilisation (Trunk Stabilisation Test-Right leg) over the body. Keywords: Pilates, Proprioceptive Neuromuscular Facilitation, Exercise, Chronic Low Back Pain

ÖZ: Bu çalışmanın amacı, kronik bel ağrılı hastalarda Proprioseptif Nöromüsküler Fasilitasyon (PNF) ve Pilates egzersizlerinin ağrı, vücut imajı, korku kaçınma davranışları, endurans, kor stabilite, yeti yitimi ve denge fonksiyonları üzerine olan etkilerinin karşılaştırılmasıdır. Çalışmada ‘Görsel Analog Skalası’na göre ağrı şiddeti 3 ve üzeri olan 30-65 yaş arası, toplamda 60 kişi olmak üzere kronik bel ağrılı hasta dahil edildi. Bireyler ‘Rastlantısal Sayılar Tablosu’ yöntemi ile randomize bir şekilde PNF egzersiz grubu (n=30) ve Pilates egzersiz grubu ( n=30) olmak üzere 2 gruba ayrıldı. PNF egzersiz grubuna haftada 5 seans, toplam 20 seans, 30 dakika PNF egzersizleri uygulandı. Pilates grubuna ise haftada 5 seans, toplam 20 seans, 30 dakika Pilates egzersizleri uygulandı. Çalışmaya katılmayı kabul eden hastalara tedavi öncesi ve sonrası Sosyodemografik Bilgi Formu, Vücut Algı Ölçeği (VAÖ), Korku Kaçınma İnanışları Anketi (KKİA), Ünilateral Köprü Endurans Testi (ÜKET), Gövde Stabilizasyon Testi (GST), Oswestry Bel Ağrısı Anketi (OBAA) ve Fullerton Gelişmiş Denge Ölçeği (FAB-T) uygulandı. Çalışma sonuçlarına bakıldığında, Pilates egzersiz grubunda yer alan hastaların tedavi sonrasında ağrı ve korku kaçınma davranışlarında azalma, vücut imajı, kor stabilite, yeti yitimi ve denge fonksiyonlarında ise artış meydana geldiği görüldü. PNF egzersiz grubundaki hastaların tedavi sonrası sonuçlarına bakıldığında ise ağrı ve korku kaçınma davranışlarında azalma, kor stabilite, yeti yitimi ve denge fonksiyonlarında ise artış meydana geldiği görüldü, buna karşın vücut imajı ve kor stabilizasyon sağ alt ekstremite testi sonuçlarında anlamlı bir artış olmadığı görüldü. PNF ve Pilates egzersiz gruplarında yer alan hastalarının tedavi etkinlikleri karşılaştırıldığında, iki grup arasında tek bir parametrede fark olduğu tespit edildi. Buna göre kronik bel ağrılı hastalarda Pilates egzersizlerinin, kor stabilizasyon üzerinde sonuç daha fazla artışa neden olduğu görüldü. Anahtar Kelimeler: Pilates, Proprioseptif Nöromüsküler Fasilitasyon, Egzersiz, Kronik Bel Ağrısı
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, 2020. Tez Danışmanı: Doç. Dr. Gözde İyigün.
Keywords: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon; Pilates; Proprioseptif Nöromüsküler Fasilitasyon; Egzersiz; Kronik Bel Ağrısı