Üniversitedeki Erkek Öğrencilerin Testis Kanseri ve Kendi Kendine Testis Muayenesine Yönelik Farkındalıkları - Aydın, Serdar (Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 2018)
ÖZ: Bu araştırma; Doğu Akdeniz Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Yüksekokulu Ön Lisans programları birinci sınıfta öğrenim gören erkek öğrencilerin testis kanseri, kendi kendine testis muayenesi ve uygulaması konusundaki bilgi gereksinimlerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı-kesitsel araştırma tasarımına uygun olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, 2016-2017 Eğitim ve Öğretim yılında Doğu Akdeniz Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Yüksekokulu Önlisans programları 1. sınıfındaki 296 erkek öğrenci oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini araştırmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden 270 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak, ‘‘Uğurlu ve arkadaşları (2011)’’ tarafından hazırlanan ve kullanım izni alınan ‘‘Testis Kanseri ve Kendi Kendine Testis Muayenesine Yönelik Bilgilerinin Değerlendirilmesi’’ anket formu kullanılmıştır. Anket formu 21-25 Mayıs 2017 tarihleri arasında araştırmacı tarafından uygulanmıştır. Araştırmada verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde yüzdelik frekans ve yığılmalı yüzde testi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilere göre çalışmamıza katılan öğrencilerin % 46,7’sinin 21-23 yaş grubunda olduğu ve sigara içtiği, % 90,7’sinin testis kanserini hiç duymadıkları, % 92,2’sinin kendi kendine testis muayenesini yapmadığı, % 97,8’sinin, testis muayenesi ile ilgili herhangi bir eğitim almadığı, % 92,2’sinin, testis kanseri ve kendi kendine testis muayenesine ve aynı oranda testis kanserinden korunma ve erken tanıya yönelik daha ayrıntılı bilgi almak istedikleri belirlenmiştir. Bilgi almak isteyenlerin, % 36,7’sinin broşürleri ve % 33,5’inin ise uygulamalı eğitimi tercih ettiği belirlenmiştir. Hemşirelerin temel uygulama standartları arasında yer alan, eğitimsel etkinliklerle, toplumsal farkındalığı sağlamaları için, testis kanseri erken tanı ve tedavisine yönelik eğitilmeleri ve bu konuda bilgilerini sürekli güncellemeleri ve testis kanseri erken tanısına yönelik toplumsal farkındalık yaratmada, medyadan yararlanılması önerilir. Anahtar Kelimeler: Testis kanseri, kendi kendine testis muayenesi, farkındalık çalışmaları

This descriptive-sectional study was conducted on male students studying in the first year of associate degree programmes in Eastern Mediterranean University School of Health Services to determine their knowledge requirements about testicular cancer, testicular self-exam and application. The research population was composed of 296 male students in the first year of associate degree programs at the Eastern Mediterranean University School of Health Services in 2016-2017 academic year. Study sample consisted of 270 students voluntarily participating in this study. A questionnaire prepared by "Uğurlu and colleagues (2011)" called survey called “Informative Evaluation of Testicular Cancer and Self-inspection of testes” was used with permission as a tool to collect data. The questionnaire was applied by researcher between 21st and 25th May 2017. Percent frequency and cumulative percentage test were used in the statistical evaluation of data in this study. According to the results obtained, it was found that % 46,7 of the participants were in the 21-23 age group and smoked, % 90,7 had never heard of testicular cancer, % 92,2 didn’t have testiscular self-exam, % 97,8 didn’t receive any education about testicular examination and % 92,2 of them, they wanted more information about testicular cancer, testicular self-exam, protection from testicular cancer and early diagnosis. It was determined that % 36,7 of those who wanted to receive information preferred brochures and % 33,5 preferred applied education. Nurses are recommended to be educated in early diagnosis and treatment of testicular cancer and continuously update their knowledge and make use of the media to raise social awareness for early detection of testicular cancer. Keywords: testicular cancer, testicular self-exam, awareness
Hemşirelik Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümü, 2018. Tez Danışmanı: Prof. Dr. Fethiye Erdil.
Keywords: Hemşirelik; Testis Kanseri--Testis Muayenesi; Testis kanseri; kendi kendine testis muayenesi; farkındalık çalışmaları; Testicular cancer; testicular self-exam; awareness