Farklı Sürelerdeki Soğuk Uygulamanın Solunum Fonksiyonları, Egzersiz Kapasitesi ve Kas Performansına Etkisi - Yatar, İlker (Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 2022)
ÖZ: Birçok çalışmada egzersiz öncesi soğuk uygulamanın performans üzerine olumlu etkileri gösterilmesine rağmen soğuk uygulamaların kullanımlarına dair bir fikir birliği sağlanamamıştır. Bu çalışmanın amacı, farklı sürelerdeki soğuk uygulamanın solunum sistemi, egzersiz kapasitesi ve kas performansına etkilerini değerlendirmekti. Çalışmaya, 18-25 yaş aralığında son 6 ay içerisinde düzenli fiziksel aktivite veya rekreasyonel aktivitelere katılmayan, sağlıklı sedanter 38 erkek birey dahil edildi. Bireylerin yaş ortalaması 21.8±1.5 yıl, boy uzunluğu ortalaması 178.5±5.9 cm, vücut ağırlığı ortalaması 74.5±9.9 kg, beden kütle indeksi ortalaması 23.3±2.6 kg/m2 , vücut yağ yüzdesi ortalaması 17.1±4.7, deri kıvrım kalınlığı ortalaması 20.3±9.3 mm olarak belirlendi. Uygulama jel paketler 5, 10 ve 20 dakika olmak üzere her iki kuadriseps femoris kası üzerine yerleştirilerek gerçekleştirildi. Soğuk uygulanmadan ölçülen değerler kontrol değeri olarak kullanıldı. Farklı sürelerde soğuk uygulamayı takiben yapılan solunum fonksiyon testi sonuçları kontrol değeri değerlerine göre anlamlı bir değişiklik göstermedi (p>0.05). Soğuk uygulama sonrası performans testi öncesinde timpanik zardan ölçülen vücut sıcaklığı, soğuk uygulanmadan ölçülen değer ile karşılaştırıldığında 5 dakika sonrasında benzerken (p>0.05), 10 dakika ve 20 dakika soğuk uygulama sonrasında yüksek bulundu (p<0.05). Egzersiz testi sonrasında soğuk uygulanmadan ölçülen vücut sıcaklığı değerine göre 5 dakika soğuk uygulama sonrasında ölçülen test sonrası vücut sıcaklığı anlamlı olarak düşüktü (p<0.05). Test öncesi, test sonrası ve test sonrası 3. ve 5. dakikalardaki toparlanmada soğuk uygulanmadan ölçülen SpO2, sistolik kan basıncı, diyastolik kan basıncı, testi bitirme süresi, maksimal O2 kullanımı ve anaerobik eşiğe ulaşma süreleri artan sürelerde soğuk uygulama değerleri ile karşılaştırıldığında fark yoktu (p>0.05). Test öncesi kalp atım hızının kontrol değerine göre 20 dakika soğuk uygulama sonrasında ölçülen değeri anlamlı olarak düşük bulundu (p<0.05). Diz fleksiyon tepe tork kuvveti (600 /sn) 20 dakika soğuk uygulama sonrası % vücut ağırlığı, 5 dakika soğuk uygulama sonrası % vücut ağırlığı değerine göre anlamlı olarak düşük bulundu (P<0.05). 20 dakika soğuk uygulama sonrası 2400 /sn fleksiyon ekstansiyon oranı 5 dakika soğuk uygulama sonrasına göre anlamlı olarak yüksekti (p<0.05). Kuadriseps femoris kasına farklı sürelerde soğuk uygulama, solunum fonksiyonları, egzersiz kapasitesi, izokinetik kas kuvvet ve enduransını etkilememiştir. Ön soğutmanın uzun süreli egzersiz performansına etkisi de ileriki çalışmalarda araştırılabilir.

Although many studies have shown the positive effects of cold application on performance before exercise, there is no consensus on the use of cold applications. The aim of this study was to evaluate the effects of cold application of different durations on the respiratory system, exercise capacity and muscle performance. In the study, 38 healthy sedentary male individuals between the ages of 18-25 who did not participate in regular physical activity or recreational activities in the last 6 months were included. Average age of individuals is 21.8±1.5 years, average height is 178.5±5.9 cm, average body weight is 74.5±9.9 kg, average body mass index is 23.3±2.6 kg/m2, average body fat percentage is 17.1±4.7, mean skin fold thickness is 20.3±9.3 mm was determined as. The application was performed by placing gel packs on both Quadriceps femoris muscles for 5, 10 and 20 minutes. The values measured without cold application were used as the control group. Pulmonary function test results after cold application at different times did not show a significant difference compared to the control group values (p>0.05). Body temperature measured from the tympanic membrane before the performance when compared to the value measured without cold application, it was found to be statistically significantly higher after 10 minutes and 20 minutes of cold application (p<0.05). Compared to the body temperature measured without cold application after the exercise test, the post-test body temperature measured after 5 minutes of cold application was significantly lower (p<0.05). Before the test, after the test and at the 3rd and 5th minutes after the test the cold application at different times were compared with the control group, SpO2, systolic blood pressure, diastolic blood pressure, time to finish the test, maximal O2 consumption and anaerobic threshold results were similar (p>0.05). The pre-test heart rate measured after 20 minutes of cold application was found to be significantly lower than the control group value (p<0.05). Knee flexion (60° /sec) % body weight after 20 minutes of cold application was found to be significantly lower than % body weight after 5 minutes of cold application (P<0.05). The flexion-extension rate of 240°/sec after 20 minutes of cold application was significantly higher than after 5 minutes of cold application (p<0.05). Cold application to the quadriceps femoris muscle at different times did not affect respiratory functions, exercise capacity, isokinetic muscle strength and endurance. The effect of pre-cooling on long-term exercise performance can also be investigated in future studies.
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon - Doktora Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Doktora) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, 2022. Tez Danışmanı: Prof. Dr. Mehtap Malkoç.
Keywords: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü; Kaslar; Ön soğutma, egzersiz kapasitesi, pulmoner fonksiyonlar, izokinetik