Obez Bireylerde Diyetle Kalsiyum Alımının Vücut Ağırlık Kaybı Üzerindeki Etkisinin Değerlendirilmesi - Şahinoğlu, Gözde Sultan (Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 2019)
ÖZ; Bu araştırma özel bir diyet merkezine zayıflama amacıyla başvuran 60 obez birey üzerinde yürütülmüştür. Bu çalışma, süt ve süt ürünleri tüketimi ile sağlanan 800 mg/gün kalsiyum ve 1200 mg/gün kalsiyum içeren zayıflama diyetlerinin vücut ağırlığı ve yağ yüzdesi kaybına etkisini karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya 24- 45 yaş aralığında olan ve obezite dışında kronik başka bir rahatsızlığı bulunmayan 60 obez birey dâhil edilmiştir. Kronik hastalığı olanlar, multivitamin, kalsiyum, D vitamini desteği alanlar, gebe ve emzikli olanlar ve zayıflamaya yönelik ilaç kullananlar dâhil edilmemiştir. Çalışmaya katılan bireyler randomize olarak 30’ar kişilik 2 gruba ayrılmış ve tüm bireyler 8 hafta süresince diyetisyen tarafından takip edilmiştir. Bireylerin genel özelikleri, antropometrik ölçümlerini ve beslenme alışkanlıklarını sorgulayan anket diyetisyen eşliğinde doldurulmuştur. Çalışmaya katılan bireylerin çalışma öncesi besin tüketimlerinin belirlenebilmesi için 3 günlük besin tüketim kaydı alınmıştır ve Beslenme Bilgi Sistemleri (BEBİS) programı kullanılarak çalışma öncesinde tüketilen enerji ve besin ögesi alımı hesaplanmıştır. Antropometrik ölçümler diyetisyen tarafından takip edilerek çalışma başında ve 8 hafta sonundaki değerler karşılaştırılmıştır. Çalışma sonucunda 1200 mg/gün kalsiyum içeren diyetin vücut ağırlığı ve vücut yağ oranı kaybı üzerindeki etkisi 800 mg/gün kalsiyum içeren zayıflama diyetine göre istatiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p<0.05). Sonuç olarak günlük kalsiyum alımının süt ve süt ürünleri tüketimi ile artırılmasının, obez bireylerde vücut ağırlığı ve vücut yağ oranı kaybının sağlanmasında etkili olduğu söylenebilir. Anahtar Kelimeler: Obezite, Kalsiyum, Ağırlık kaybı

This study was conducted with 60 obese individuals who consult on a special diet center for losing weight. The aim of this study is to determine the effect of weight reducing diet, which contains 800 mg/day calcium and 1200 mg/day calcium (taken through milk and dairy products), on body weight loss and fat loss. 60 individuals between the ages of 24 and 45 years who did not diagnose with any chronic illnesses but obesity participated in the study. Participants who are with chronic diseases, pregnant and breastfeeding mothers, the ones who take weight loss medications or dietary supplements such as a multivitamin, calcium, vitamin D were not included in the study. Individuals were divided into two groups which per group consisted of 30 people and all participants were followed up by the dietician for 8 weeks. The questionnaire, which consists of questions related to the general characteristics, anthropometric measurements, nutritional habits of individuals, filled in company with the dietician. 3-day food consumption of individuals was recorded in order to determine the preexisting food consumption of participants. Also, the proportion of consumed energy and nutritional elements taken by participants were calculated by using the Nutrition Information System (BEBIS). Anthropometric measurements were compared at the end of the 8 weeks by the dietician. As a result of the study, the result indicated that 1200 mg/day calcium diet has a significantly higher effect on weight loss and body fat loss than 800 mg/day calcium diet (p<0.05). Consequently, it can be concluded that increment of daily calcium intake by milk and dairy products is effective in obese individuals to lose weight and body fat. Keywords: Obesity, Calcium, Weight lost
Beslenme ve Diyetetik Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2019. Tez Danışmanı: Yard. Doç. Dr. Seray Kabaran.
Keywords: Beslenme ve Diyetetik; Obezite; Obez Bireyler--Beslenme; Kalsiyum; Ağırlık kaybı; Obesity; Calcium; Weight loss