Kahve: Hastalıklara Karşı Koruyucu mu? - Kahır, Nuriye; Gezer, Ceren (My University, 2021)
Dünyada en çok tüketilen içeceklerden biri olan kahve, günlükhayatın vazgeçilmez bir parçası olarak ticari ve sosyal yaşam da önemlibir yere sahiptir. Kahve üretiminde Coffea Arabica ve Coffea Canephora (robusta) türleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Kahve, kahve çekirdeklerinin olgunlaşması ve toplanması, sulu veya kurutma yöntemiile kabuklarından ayrılması, kavrulması ve öğütülmesi şeklinde 4 farklıaşamadan geçmektedir. Kahveye uygulanan öğütme işlemi ile espresso,türk kahvesi, instant kahve gibi farklı kahve türleri elde edilmektedir.Kahve, kafein, klorojenik asit, kafeik asit, kahveol, kafestol, antioksidanlar ve farklı mineraller dâhil olmak üzere olumlu sağlık etkileri olançeşitli biyoaktif bileşikleri içermektedir. Kahvenin sağlık üzerinde göstermiş olduğu farklı etkilerin kahvenin türü, pişirme yöntemi, tüketimşekli, miktarı ve kahvenin bileşimindeki biyoaktif bileşenlerin oranı ileilgilidir. Erişkinlerde, günde 3 fincana kadar kahve tüketiminin obezite,hipertansiyon, hiperlipidemi, Tip 2 diyabet, kanser ve nörodejeneratifhastalıklar için riski azalttığı belirtilmiştir. Kahvenin olası sağlık etkilerinin daha iyi anlaşılması için daha fazla prospektif ve müdahale çalışmalarına ihtiyaç duyulmaktadır.
Keywords: Tamamlayıcı ve Entegre Tıp; Beslenme ve Diyetetik