Dahiliye ve Cerrahi Kliniklerinde Yatan Hastaların Bakım Bağımlılık Düzeylerinin Belirlenmesi - Kılıç, Hulya Fırat; Cevheroğlu, Seda; Görgülü, Selma (My University, 2017)
: Bakım bağımlılığı bireyin hastalık ya da sakatlık durumundan doğrudan etkilenen dinamik bir süreçtir. Amaç: Bu araştırma hastaların bakım bağımlılık düzeylerinin ve bakım bağımlılığı düzeylerini etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel olarak gerçekleştirilmiştir. Yöntem: Araştırmanın evrenini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 156 yatak kapasitesine sahip bir Devlet Hastanesinin Dahiliye ve Cerrahi kliniklerinde 2014 yılı Temmuz-Eylül aylarında yatan hastalar oluşturmuştur. Evreni oluşturan hastalardan araştırmaya katılmayı kabul eden 145 hasta örnekleme alınmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak 'Hasta Tanıtım Formu' ve 'Bakım Bağımlılık Ölçeği' kullanılmıştır. Veriler SPSS 15 paket programında kodlanarak değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler Mann Whitney U Testi ve Kruskal Wallis H testi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Hastaların %40.6'sı 61-80 yaş arasında, %34,4'ü ilkokul mezunu ve %61.4'ü erkektir. Hastaların %71'i hastaneye acil servisten yatış yapmıştır. Araştırmaya katılanların %55.8'i dahiliye kliniğinde, %44.2'si ise cerrahi kliniğinde tedavi görmüştür. Eğitim düzeyi düşük olan hastalar (p = .022), cerrahi kliniğinde yatan hastalar (p = .001), acil servisten başvuranlar (p = .037) ve ameliyat olan hastaların (p = .002) bağımlılık düzeyi yüksek bulunmuştur. Sonuç: Çalışmada, cerrahi kliniğinde yatan hastaların bağımlılık düzeylerinin dahiliye kliniğinde yatan hastalara göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda, kliniklerin hemşire gereksinimi planlanırken klinikte yatan hastaların bakım bağımlılığı düzeylerinin göz önüne alınması önerilmektedir.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri; Hemşirelik; Cerrahi