Sagital Servikal Dizilim Bozukluğu Olan Bireylerde İki Farklı Egzersiz Eğitiminin Ağrı, Boyun Dizabilite İndeksi, Postüral Bozukluklar, Skapular Diskinezi, Eklem Hareket Açıklığı, Servikal Kas Kuvveti ve Enduransı ve Yaşam Kalitesi Üzerine Etkileri - Tünay, Eda (Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 2022)
ÖZ: Bu çalışma sagital servikal dizilim bozukluğu olan bireylerde, baş-boyun ve skapular proripseptif nöromusküler fasilitasyon (PNF) teknikleri ile kontrollü ev egzersizlerin (KEE) ağrı, boyun dizabilitesi, postüral bozukluklar, skapular diskinezi, servikal eklem hareket açıklığı, servikal kas enduransı, servikal kas kuvvet ve yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini karşılaştırmalı olarak incelemek amacıyla gerçekleştirildi. Çalışmaya 18-60 yaşları arasında, sagital servikal dizilim bozukluğu olan bireyler dahil edildi (n=29). Bireyler PNF egzersiz grubu (n=14) ve kontrollü ev egzersiz grubuna (n=15) ayrıldı. Bireylerin istirahat ve aktivite ağrı şiddetleri Görsel Analog Skalası (GAS) ile ve fonksiyonel yeterlilik Boyun Dizabilite İndeksi (BDİ) ile değerlendirildi. Postüral bozukluklarda, kraniovertebral açı, başın tilt açısı, frontal tilt açısı ve yuvarlak omuz açısının değerlendirilmesinde fotoğraf yöntemi kullanıldı. Skapular diskinezi Lateral Skapular Kayma Testi (LSKT) ile servikal eklem hareket açıklığı Goniometer Pro programıyla değerlendirildi. Servikal kas kuvveti ve enduransı basınçlı biofeedback ünitesi ile değerlendirildi. Yaşam kalitesi, Kısa Form (KF-36) anketi ile değerlendirildi. Tedavi öncesi ve sonrası ağrı şiddeti, boyun dizabilite indeksi, kraniovertebral açı, eklem hareket açıklığı, kas kuvveti, yaşam kalitesi grup içi karşılaştırmasında anlamlı fark olduğu; tedavi öncesi ve sonrası istirahat ve aktivite sırasındaki boyun ağrı şiddeti, kraniovetrebral açı, başın tilt açısı ve frontal tilt açısı, yuvarlak omuz açısı servikal eklem hareket açıklığı, servikal kas kuvveti ve enduransı ile yaşam kalitesi parametreleri yönünden gruplar arasında fark olmadığı (p> 0,05); boyun dizabilite indeksi ölçümleri istatiksel olarak anlamlı olduğu saptandı. Sagital servikal dizilim bozukluğu olan bireylerde dört hafta uygulanan baş-boyun ve skapular PNF egzersizlerinin kraniovertebral açıyı artırmada ve ileri baş postürünü düzeltmede etkili olduğu, diğer parametreler üzerinde PNF ve kontrollü ev egzersizlerinin birbirine üstünlüğü olmadığı saptandı. Anahtar kelimeler: Servikal sagital dizilim bozukluğu, ileri baş postürü, proprioseptif nöromusküler fasilitasyon, yuvarlak omuz, skapular diskinezi
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, 2022. Eş-Tez Danışmanı: Prof. Dr. İnci Yüksel ve Tez Danışmanı: Doç. Dr. Ender Angın
Keywords: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü; Servikal sagital dizilim bozukluğu; ileri baş postürü; proprioseptif nöromusküler fasilitasyon; yuvarlak omuz; skapular diskinezi