KKTC’de Hızlı Gıda (Fast-Food) Üzerine Tüketici Algısının Değerlendirilmesi: Mağusa Örneği - Arkar, Eruz (Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 2024)
ÖZ: Bu çalışmanın hazırlanmasının amacı, KKTC’de yaşayan üniversitede okuyan öğrencilerinin hızlı gıda olarak bilinen fast-food ürünlerine karşı algı düzeylerini belirlemektir. Araştırmaya toplamda 302 üniversite öğrencisi gönüllü olarak katılmıştır. Veri toplama yöntemi olarak, nicel araştırma yöntemi olan anket tercih edilmiştir. Anket formunda öğrencilerin fast food tüketimi, fast food tüketim nedenleri, gıda güvenliği, fast food satın almada etkilenen araçlar, fast food tüketimi ile ilgili tüketici algıları ve demografik özellikler sorgulanmıştır. Araştırmaya katılan bireylerin %68,87’sinin lezzetli olması nedeni ile, %35,10’unun yemek yapmaktan kaçınmak için, %28,48’inin doyurucu olması nedeni ile, %26,82’sinin çeşidin çok olması nedeni ile, %19,21’inin alışkanlık nedeni ile, %8,28’inin fiyatlarının uygun olması nedeni ile fast food tükettiği belirlenmiştir.

The purpose of this study is to determine the perception levels of university students living in the TRNC towards fast-food products. A total of 302 university students volunteered to participate in the research. The data collection method chosen was a quantitative research method, using a survey. The survey included questions about students' fast-food consumption, reasons for consuming fast food, food safety, factors influencing fast-food purchasing decisions, consumer perceptions related to fast-food consumption, and demographic characteristics. It was determined that 68.87% of the participants consumed fast food because of its taste, 35.10% to avoid cooking, 28.48% because it is filling, 26.82% because of the variety, 19.21% out of habit, and 8.28% because of the affordable prices.
Gastronomi - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Turizm Fakültesi, 2024. Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Özlem Altun.
Keywords: Turizm Fakültesi; Hızlı Gıda (Fast Food)--Gazimağusa--Kıbrıs (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 1983-); Mutfak--Yemekler--Gazimağusa--Kıbrıs (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 1983-); Fast Food Tüketimi--Beslenme; Gıda, Beslenme, Fast Food, Tüketici Algısı, Üniversite Öğrencisi, KKTC