Tip 2 Diyabetli Bireylerin Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları, Yaşam Kalitesi, Hastalık Bilgi Düzeyi ve İlgili Biyokimyasal Parametrelerin Değerlendirilmesi - Ulusan, Deniz (Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 2017)
Assessment of Healthy Lifestyle Behaviors, Quality of life, Knowledge of Disease Level and Related Biochemical Parameters of Type 2 Diabetic Individuals The aim of this study is to evaluate the healthy lifestyle behaviors, quality of life, disease knowledge level and related biochemical parameters of individuals with type 2 diabetes and has been conducted in Bor district of Niğde, Bor Center Fatih Family Health Center in the period of June-October 2016 with 101 indivuals in the age of 30-80 (56,3±9,93) years. A questionnaire consisting of demographic characteristics, Healthy Life Style Behavior Scale II (HLSB II), Quality of Life Short Form 36 (SF-36) and Illness Knowledge-Level Scale (IKLS) were applied by face to face interviews and questionnaires and some anthropometric measurements were made. Age, gender and educational status were found to affect quality of life, well-behaved behaviors, and illness knowledge level. The SF-36 subscales of HbA1C had a weak and similar relationship with physical function and general health perception score (p<0,05). SF-36 physical function and HLSB II health responsibility, physical activity, moral development, and interpersonal relationships were found to be weakly correlated (p<0,05). There is also a weak relationship between SF-36 general health perception and HLSB II moral development, stress management, nutrition and interpersonal relationships (p<0,05). There was a similar and weak relationship between IKLS and HLSB II health responsibilities, nutrition, moral development and stress management (p<0,05). A similar moderate correlation (p<0,05) was determined between IKLS and SF-36 energy and pain subscales. As a result, age, gender, educational level are related to healthy lifestyle behaviors, quality of life and disease knowledge level. HbA1c is associated with SF-36 subscales. In addition, healthy lifestyle behaviors, quality of life, and level of illness knowledge are important interrelated factors affecting the life of the type 2 diabetic individual.

ÖZ: Tip 2 Diyabetli Bireylerin Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları, Yaşam Kalitesi, Hastalık Bilgi Düzeyi ve İlgili Biyokimyasal Parametrelerin Değerlendirilmesi Bu çalışma, tip 2 diyabetli bireylerin sağlıklı yaşam biçimi davranışları, yaşam kalitesi, hastalık bilgi düzeyi ve ilgili biyokimyasal parametrelerin değerlendirilmesi amacı ile Niğde Bor ilçesi, Bor Merkez Fatih Aile Sağlığı Merkezi’ne Haziran-Ekim 2016 döneminde başvuran 30-80 yaş grubu (56,3±9,93 yıl) 101 birey ile yürütülmüştür. Teke tek görüşme ve anket yöntemiyle bireylerin demografik özellikleri, Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II (SYBDÖ II), Yaşam Kalitesi Kısa Form 36 (SF-36) ile Hastalıkla İlgili Bilgi Düzeyi Ölçeği (HBDÖ) kapsayan anket formu uygulanıp bazı antropometrik ölçümleri yapılmıştır. Yaş, cinsiyet ve eğitim durumu yaşam kalitesi, sağlıklı yaşam biçimi davranışları ve hastalık bilgi düzeyini etkilediği belirlenmiştir. HbA1c değerinin SF-36 alt ölçeklerinden fiziksel fonksiyon ve genel sağlık algısı puanı ile arasında zayıf ve aynı yönlü ilişki belirlenmiştir (p<0,05). SF-36 fiziksel fonksiyon ile SYBDÖ II sağlık sorumluluğu, fiziksel aktivite, manevi gelişim ve kişilerarası ilişkiler arasında aynı yönlü zayıf bir ilişki saptanmıştır (p<0,05). Ayrıca SF-36 genel sağlık algısı ile SYBDÖ II manevi gelişim, stres yönetimi, beslenme ve kişiler arası ilişkiler arasında aynı yönlü zayıf bir ilişki mevcuttur (p<0,05). HBDÖ ve SYBDÖ II sağlık sorumluğu, beslenme, manevi gelişim ve stres yönetimi arasında aynı yönlü ve zayıf bir ilişki saptanmıştır (p<0,05). HBDÖ ile SF-36 enerji ve ağrı alt ölçekleriyle arasında aynı yönlü orta düzeyde bir ilişki (p<0,05) belirlenmiştir. Sonuç olarak yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi sağlıklı yaşam biçimi davranışları, yaşam kalitesi ve hastalık bilgi düzeyi ile ilişkilidir. HbA1c SF-36 alt ölçekleri ile ilişkilidir. Ayrıca sağlıklı yaşam biçimi davranışları, yaşam kalitesi ve hastalık bilgi düzeyi de tip 2 diyabetli bireyin yaşamını etkileyen birbiri ile ilişkili önemli etmenlerdir.
Beslenme ve Diyetetik Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2017. Tez Danışmanı: Yard. Doç. Dr. Ceren Gezer.
Keywords: Sağlıklı Beslenme--Beslenme Eğitimi; Tip 2 Diyabet; Sağlıklı Yaşam Biçimi; Yaşam Kalitesi; Hastalık Bilgisi Ölçeği; Beslenme ve Diyetetik