KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ’NDECUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNİN ERTELENMESİVE CUMHURBAŞKANININ GÖREVE DEVAMINA İLİŞKİNPARLAMENTO KARARININ YARATTIĞIANAYASAL SORUNLAR - Ulusoy, Demet Çelik (My University, 2020)
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) hükümeti, yeni korona virüs (Covid 19) salgın hastalığıyla ciddi bir mücadele içerisindedir. Bu virüs sadece KKTC hükümetinin değil, dünyanın baş etmek zorunda kaldığı küresel bir hastalıktır. Bu süreçte hükümetlerin aldığı tedbirler sadece sağlık alanıyla sınırlı kalmamakta, birçok alanı etkileyen tedbirler alınmaktadır. Bu nedenle yetki sınırlarını genişleten siyasi iktidar eleştirileri gündeme gelmektedir. KKTC’de birçok ülkenin aksine hızlı ve etkili tedbirler alınmıştır. Vaka sayılarına bakıldığında da salgın hastalığın yayılmasını engellemekte hükümet başarılı olmuştur. İlk korona virüs vakaları ortaya çıktığında, olağanüstü durum ilanı için ciddi talepler gündeme gelmiştir. Ancak bugünkü koalisyon hükümeti, olağan hukuk kurallarıyla olağanüstü tedbirler alarak süreci yönetmeyi tercih etmiştir. Bu durumda hukukun üstünlüğü ilkesinden bazı sapmalar olabilir. Bugün gelinen noktada, salgın hastalıkla mücadeleyi aşan tedbirler ile olağan hukuk kurallarının uzlaştırılması sorunuyla yüzleşmekteyiz. Alınan tedbirler hak ve özgürlüklerin sınırlandırılması ve hatta durdurulması sonucunu da ortaya çıkarmaktadır. KKTC hükümeti sınırlı imkânlarıyla, küresel salgın bir hastalıkla başarılı bir mücadele sergilemiştir. Bu nedenle zorlayıcı koşullarda alınan olağanüstü tedbirlerin eleştirilmemesi beklenebilir. Ne var ki hukukun üstün olduğu devlet, “tüm faaliyetlerinde” hukukla bağlı olan devlettir. Tüm bu faaliyetlerin içerisine şüphesiz ki salgın hastalıkla baş etmek de girmektedir. Bu süre zarfında alınan diğer tedbirlerin yanı sıra anayasa hukukunun kurumsal boyutunu ilgilendiren birtakım tartışmalı kararlar da alınmıştır. KKTC Cumhuriyet Meclisi olağanüstü toplanarak hem Cumhurbaşkanlığı seçiminin ertelenmesi hem de mevcut Cumhurbaşkanı’nın göreve devamını öngören bir parlamento kararı kabul etmiştir. Bu aşamada genel oyla seçilen Cumhurbaşkanı’nın makamının boşalması ve makama vekalet ilkeleri oldukça tartışılmıştır. Bu tartışmalarda görev süresi uzatılan parlamento kararıyla Cumhurbaşkanı’nın, en az seviyede yetki kullanması gerektiği de iddia edilmiştir. Bugün gelinen noktada parlamento kararının iptali için Anayasa Mahkemesi’nde dava açılmış olup verilecek karar beklenmektedir. Çalışmada KKTC Anayasası’ndan hareketle bu anayasal sorunlar ele alınarak konu anayasa hukuku açısından incelenecektir.
Keywords: Siyasi Bilimler; Kamu Yönetimi; Hukuk