DÜZELTMELİ TAVLAMA BENZETİMİ İLE BİRİNCİ TİPTE BASİT MONTAJ HATTI DENGELEME: BİR GERÇEK HAYAT UYGULAMASI - Güden, Hüseyin; Meral, Sedef (My University, 2013)
Bu çalışmada bulaşık makinesi üreticisi bir firmanın montaj hattı dengeleme problemi ele alınmıştır. Bu vaka; çok modelli montaj hattı dengeleme problemine uymaktadır ve her bir bulaşık makinesi modelinde yaklaşık 300 görev, 400 öncelik ilişkisi ve 70 istasyon söz konusudur. Belli bir üretim seviyesini sağlamak üzere, model bazında kullanılan istasyon sayıları enküçüklenmek istenmektedir. Buna göre, model sayısı kadar birinci tipte basit montaj hattı dengeleme vakası üzerinde çalışılmıştır. Problemin bu boyutuyla vakaların en iyi çözümlerinin bulunması matematiksel modellere dayanan yöntemlerle başarılamamıştır. Bu sebeple, probleme kısa sürelerde iyi çözümler bulmak üzere bir düzeltmeli tavlama benzetimi sezgiseli geliştirilmiştir. Sezgisel yöntemin performansı literatürdeki test problemleri üzerinde sınanmış ve oldukça iyi sonuçlar elde edilmiştir. Daha sonra, geliştirilen sezgisel yöntem ele alınan gerçek hayat probleminin çözümünde kullanılmış ve mevcut uygulamadan daha iyi bir çözüm bulunmuştur.
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği; Endüstri Mühendisliği; İstatistik ve Olasılık