0-2 Yaş Bebekleri Olan Annelerin Bebek Beslenmesi Tutum ve Davranışlarının Bebeklerin Antropometrik Ölçümleri Arasındaki İlişki - Arslanbaş, Cansu (Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 2022)
ÖZ: Bu çalışma Eylül 2021- Mart 2022 tarihleri arasında Adana Yüreğir ilçesi Doğankent bölgesindeki 0-2 yaş aralığında bebekleri olan annelerin bebek beslenmesi tutum ve davranışlarının, bebeklerin antropometrik ölçümleri arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmaya 117’si kız (%44,83) 144’ü erkek (%55,17) olmak üzere toplam 261 bebek dahil edilmiştir. Doğankent Aile Sağlığı Merkezi’ne kayıtlı 0-2 yaş aralığındaki bebeklerin anneleri ile görüşülerek kendileri ve bebekleri hakkında genel bilgiler toplanmıştır. Tüm bebeklerin boy uzunluğu, vücut ağırlığı ve baş çevresi ölçülmüştür. Ardından bu veriler “WHO Anthro Software” aracılığı ile boya göre ağırlık, yaşa göre ağırlık, yaşa göre boy uzunluğu, yaşa göre baş çevresi, yaşa göre BKİ z skor ve persentil değerleri hesaplanmıştır. Ayrıca 6 aydan büyük bebeklerin 24 saatlik besin tüketim kaydı yüz yüze görüşme yöntemi ile alınıp “Beslenme Bilgi Sistemleri (Bebis)” programı kullanılarak enerji ve besin ögeleri alımı hesaplanmıştır. Tüm annelere, emzirmeye veya mama ile beslemeye karşı annelerin yatkınlık ve tutumunu inceleme amacı ile geliştirilen “Bebek Beslenmesi Tutum Ölçeği (IOWA)” uygulanmıştır. Sonuç olarak, çalışma kapsamındaki bebeklerin %51,34’ünün sadece anne sütü ile, %23,75’inin anne sütü ve tamamlayıcı besin ile, %4,98’inin anne sütü ve mama ile, %8,81’inin mama ve tamamlayıcı besin ile, %2,3’ünün sadece mama ile, %8,81’inin sadece tamamlayıcı besin ile beslendiği saptanmıştır. Bebeklerini sadece mama ve sadece tamamlayıcı besin ile besleyen annelerin IOWA puanı, bebeğini emziren annelerin IOWA puanından istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük bulunurken (p<0,05), bebeklerin antropometrik ölçümlerine ilişkin persentil ve z skor iv değerlerine göre annelerinin IOWA puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Katılımcı annelerin IOWA puanları ile bebeklerin antropometrik ölçümlerine ilişkin z skor değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyle korelasyon tespit edilmemiştir (p>0,05). Anahtar Kelimeler: 0-2 Yaş Bebek Beslenmesi, Anne Sütü, Antropometri, Bebek Beslenmesi Tutum Ölçeği, Mama, IOWA.

This study was carried out between September 2021 and March 2022 in Adana Yüreğir district Doğankent region with the aim of questioning whether there is a relationship between infant feeding attitudes and behaviors of mothers who have babies between the ages of 0-2 and anthropometric measurements of babies. A total of 261 infants, 117 of whom were girls (44.83%) and 144 (55.17%) were boys, were included in the study. General information about themselves and their babies was gathered by interviewing the mothers of babies aged 0-2 years registered in Doğankent Family Health Center. Height, body weight and head circumference of all infants were measured. Then, weight for height, weight for age, height for age, head circumference for age, BMI percentile values for age were calculated by means of "WHO Anthro Software". In addition, 24-hour food consumption records of babies older than 6 months were taken by face-to-face interview method and energy and nutritional elements were calculated using the "Beslenme Bilgi Sistemleri (Bebis)" program. The "Infant Nutrition Attitude Scale (IOWA)", which was developed to examine the predisposition and attitude of mothers towards breastfeeding or formula feeding, was administered to all mothers. As a result, it was determined that 51.34% of the babies in the study were treated with breast milk only, 23.75% with breast milk and complementary food, 4.98% with breast milk and formula, 8.81% with formula and complementary food, 2.3% with only formula, 8.81% with only complementary food. While the IOWA score of the mothers who fed their babies only with formula and only complementary food was found to be statistically significantly lower than the IOWA score of the mothers who breastfed their babies (p<0.05), there was a statistically significant vi difference between the IOWA scores of the mothers according to the percentile and z score values of the anthropometric measurements of the babies. no difference was found (p>0.05). No statistically significant correlation was found between the IOWA scores of the participating mothers and the z score values of the anthropometric measurements of the infants (p>0.05). Keywords: Anthropometry, Breast Milk, Infant Feeding, Infant Formula, Infant Nutrition Attitude Scale, IOWA.
Beslenme ve Diyetetik - Yüksek Lisans Tezi. Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü. Tez (Yüksek Lisans) - Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2022. Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Gözde Okburan.
Keywords: Beslenme ve Diyetetik Bölümü; Bebekler--Beslenme--Anne Sütü; 0-2 Yaş Bebek Beslenmesi; Anne Sütü; Antropometri; Bebek Beslenmesi Tutum Ölçeği; Mama; IOWA