Ravza-i Evliya'da iki şair: Kani' ve Va'di - Atlansoy, Kadir (My University, 2011)
Baldırzade Tarihi adıyla bilinen Baldırzade Selisî Şeyh Mehmed (öl. l060H.=1650M.)’in Ravza-i Evliya’sı, ilk Bursa vefeyatnamesi olmasının yanı sıra zeyillerle günümüze kadar uzanan bir geleneği başlatarak Bursa’nın fethinden 17. yüzyıl ortalarına kadar bu şehirde vefat eden âlim, şair ve mutasavvıf biyografilerini ele alan birinci elden kaynak bir eserdir. Ravza-i Evliya, başka kaynaklarda bulunmayan iki şair hakkında ilk ağızdan bilgilere yer vermesi yönüyle folklor ve edebiyat tarihi açısından önem taşımaktadır. Bu şairlerden ilki, Kani’î mahlâsıyla şiirler yazan Câmi’-i Kebîr vaizi Müezzinzade Şeyh Ahmed (öl. 1054H.=1644M.), ikincisi ise, Va’dî mahlâslı Mehmed Çelebi (öl. 1059H.=1649M.)’dir. Bu yazıda, Ravza-i Evliya’da adı geçen şairlere dair bazı değerlendirmelerde bulunulacak ve söz konusu eserin folklor ve edebiyat kaynağı olarak taşıdığı değer vurgulanacaktır.
Keywords: Folklor; Edebiyat