Diz Artroplastisi Uygulanan Hastalarda Akuabisiklet Eğitiminin Ağrı, Eklem Hareket Açıklığı, Kas Kuvveti, Fiziksel Performans, Denge ve Yaşam Kalitesi Üzerine Etkisi: Karşılaştırmalı Çalışma - Younesian, Parastoo (Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), 2019)
ÖZ: Çalıçmamız diz artroplastisi uygulanan hastalarda akuabisiklet eğitiminin ağrı, eklem hareket açıklığı, kas kuvveti, fiziksel performans, denge ve yaşam kalitesi üzerine etkisi, karşılaştırmalı bir çalışma amacıyla yapıldı. Çalışmaya 76 diz artroplastisi uygulanan birey 3 hastaneden katıldı. 38 birey akuabisiklet eğitim grubunda ve 38 birey klasik ev egzersiz programı grubunda olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Çalışma 4 hafta süreyle haftada 3 kez yapıldı. Bireylerin demografik bilgileri kaydedildi. Ağrı Görsel Analog Skalası (GAS), diz ekleminin normal hareketi gonyometre, kas kuvveti manual kas testi, antropometrik ölçümü mezura ile santimetre olarak diz ekstansiyonda iken patella seviyesinde, 5 cm üstünde ve 5 cm altından çevre ölçümü, fiziksel performansın kalk ve yürü testi ve merdiven inip çıkma testi ile denge berg ölçeğiyle, fiziksel fonksiyon Western Ontario and Mcmaster Universities Index (WOMAC) ve yaşam kalitesi SF-36 ile değerlendirildi. Tedavi öncesinde tüm değerlendirme sonuçları gruplar arasında istatiksel olarak benzerdir (tüm p’ler p>0,05). Tedaviden sonrası her 2 grupta tüm değerlendirmeler de Kuadriceps kas kuvveti, Berg denge ölçeği ve Yaşam kalitesi (Short Form - 36) puanları hariç (p>0,05), anlamlı düzeyde gelişmeler gösterdi (tüm p’ler p<0.05). Çalışmamız diz artroplastisi uygulanan bireyler için 4 hafta akuabisiklet eğitimin kullanımı etkili olduğunu göstermektedir. Kontrol grubu içinde anlamlı gelişmeler olmasına rağmen akuabisiklet eğitiminin etkinliği daha fazla gözlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Diz Artroplasti, Akuabisiklet, Klasik ev egzersiz, Ağrı, Eklem hareket açıklığı, Kas kuvveti, Fiziksel fonksiyon

Aim of this study was to investigate the effects of aquabicycle on pain, range of motion of knee joint, muscle strength, edema, physical performance, balance, physical function and quality of life in patients who underwent knee arthroplasty. his study included 76 subjects from 3 hospitals, participants were divided in two groups, 38 of them participated in Aquabicycle “Treatment Group” and the other 38 participated in classic home exercises ”Control Group”. Both groups had treatment programs for 4 weeks and 3 sessions per week. The demographic information was recorded for each participant. Pain score assessed by Visual Analogue Scale (VAS), goniometer used for measuring knee range of motion, muscle strengths with manual muscle test, anthropometric through centimeters at the 5 cm above and 5 cm below of Patellar level, physical performance with Timed Up and Go test (TUG), and Step stair test, balance with Berg test, physical function by “The Western Ontario and Mcmaster Universities Osteoarthritis Index (WOMAC)” and quality of life with short form SF-36 were assessed. The statics and collected data’s before experiments between two groups were similar (all p's > 0.05). After the experiments, all results in both groups showed significant differences (all p's < 0.05) in favors of Treatment group, with exception of muscle strength (Quadriceps) and Berg test results as well as quality of life which there were no significant differences between two groups (p> 0.05). As mentioned above it is clear the results of our study shows that use of aquabicycle for 4 weeks is more effective for knee arthroplasty. Even though there were significant v improvements in the classic home exercise group, the effectiveness of aquacycling training were higher. Keywords: Knee Arthroplasty, Aquabicycle, Classic home exercise, Pain, range of motion, Muscle strength, Physical function.
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, 2019. Tez Danışmanı: Yard. Doç. Dr. Ender Angın.
Keywords: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon; Diz Hastalıkları; Diz Artroplasti; Akuabisiklet; Klasik ev egzersiz; Ağrı; Eklem hareket açıklığı; Kas kuvveti; Fiziksel fonksiyon; Knee Arthroplasty; Aquabicycle; Classic home exercise; Pain; range of motion; Muscle strength; Physical function