Hızlı dönüşümler çağında, milliyetçi düşüncenin kökenlerinin yeniden gözden geçirilmesi - Çancı, Haldun (My University, 2010)
Siyasal ideolojiler, Siyaset Biliminin en önemli konuları arasında yer alırlar. Siyasal ideolojiler, bir yandan toplumu değiştirip dönüştürürlerken, diğer yandan da toplumlardaki değişimlerden etkilenerek kendileri de farklılaşırlar ya da tamamen başkalaşırlar. Dolayısıyla, siyasal ideolojilerle toplum arasında karşılıklı bir etkileşim vardır. Yaklaşık iki yüzyıllık tarihi boyunca, toplumları en çok etkileyen siyasal ideolojilerden birisi, belki de en önemlisi Milliyetçilik ideolojisi olmuştur. O nedenle, son dönemde ortaya çıkan toplumsal dönüşümleri anlayabilmek için, Milliyetçilik ideolojisinde ne türden değişimler olduğunu kavramanın büyük önemi vardır.Soğuk Savaş döneminin bitişi ile hız kazanan küreselleşme olgusunun en çok etkilediği olgulardan biri de Milliyetçilik ideolojisidir. Bu dönemde, Milliyetçiliğin aşındığı yönündeki iddialar yoğunluk kazanmıştır. Bu çalışma, Milliyetçilikte değişmekte olan boyutların tespitini yapma amacı taşıyan çalışmalara ışık tutmak amacıyla, düşünsel kökenlerini bir kez daha irdeleyerek, Milliyetçiliğe dair değişmezlerin altını çizme amacı taşımaktadır.
Keywords: Siyasi Bilimler